Liviu Prunaru revine in Romania cu Turneul National Concert Maestro. Un eveniment exceptional dedicat implinirii a 35 de ani de cariera internationala

Liviu Prunaru revine in Romania cu Turneul National Concert Maestro. Un eveniment exceptional dedicat implinirii a 35 de ani de cariera internationala Cultura 07.03.2025

Inaugurându-şi călătoria muzicală pe 31 martie, la Ateneul Român, în această primăvară, unul dintre cei mai apreciați violoniști români, Liviu Prunaru, concert maestru al celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam timp de 18 ani, străbate singur cu vioara sa ţara care a însemnat întotdeauna pentru el… acasă, pentru un turneu solo.

Biletele pentru concertul de la Ateneu se găsesc aici: https://oveit.com/hub/event/recital-extraordinar-de-vioara-solo-8nQX103m/reserve-seats

Concert Maestro, primul său turneu național solo, va aduce pe scenă talentul, munca și experiența unui artist ajuns la apogeul carierei. Având forța unei întregi orchestre și experiența îmblânzirii celor mai bune viori ale lumii, precum Stradivarius sau Guarneri, Liviu Prunaru, va cânta singur pentru publicul din orașele din România cu o vioară modernă de mare maestru.

Fiecare concert este un miracol. De câte ori urc pe scenă, pot să urc de mii de ori, și să cânt aceeași piesă, acel impact cu publicul este unic. Fiecare ieșire pe scenă este o provocare și un risc în același timp, spune violonistul Liviu Prunaru.

La 35 de ani de când a plecat din România și 50 de ani de când a început să cânte la vioară, maestrul Liviu Prunaru își propune să dedice mai mult timp țării în care s-a născut și să împărtășească din bogata sa experiență artistică internațională.

Turneul Concert Maestro va avea loc în perioada 31 martie - 5 aprilie 2025 și va cuprinde cinci orașe importante din țară:

31 martie – București, Ateneul Român

1 aprilie – Iași, Palatul Culturii

3 aprilie – Bistrița, Sinagogă

4 aprilie – Brașov, Centrul Cultural Apollonia

5 aprilie – Ploiești, Sala Filarmonicii

Concert Maestro prezintă publicului plurivalența unui artist ajuns la momentul maturității, care evoluează cu strălucire în multiple ipostaze: solist în fața orchestrei, instrumentist de muzică de cameră, concertmaestru al unor mari orchestre și protagonist al unui recital solo.

În 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci în vârstă de 21 de ani şi student al Conservatorului bucureştean, pleca la un curs de vară în Elveţia. Din acel moment a fost doar o chestiune de timp până a ajuns un artist de talie internaţională. I-a avut profesori pe pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu) şi pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea Dublul concert de Bach). În 2006, devenea concertmaestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cea mai bună orchestră din lume, timp de 18 ani cântând pe o vioară Stradivarius ce i-a fost pusă la dispoziţie de orchestră.

Între nenumărate turnee solo în toate colţurile lumii şi activitatea de profesor de vioară la Academia „Menuhin“ din Elveţia a găsit tot timpul ocazia de a se reîntoarce pentru a cânta în România.

Din 2011 a susţinut anual turneul Duelul Viorilor, alături de violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail.

La prima ediție a primului său turneu solo, Concert Maestro, Liviu Prunaru va interpreta lucrări de Bach, Paganini, Filip, N. Milstein oferind publicului ocazia de a descoperi forța unei întregi orchestre, prin sunetul unei singure viori.

PROGRAM MUZICAL:

l  J.S. Bach – Sonata nr. 1 pentru vioară

l  N. Paganini – Capriciile nr. 2, 9, 10,

l  V. Filip - Suita românească

l  N. Paganini – Capriciile nr. 13, 17, 23

l  N. Milstein - Paganiniana pentru vioară solo

Un turneu Pro Contemporania 20 din seria Turnee de Poveste.

BIOGRAFIE:

Născut în Craiova, Liviu Prunaru și-a început studiile de vioară la vârsta de 6 ani. În perioada de început a educației sale muzicale, a câștigat șapte concursuri naționale și premiul I la competiția internațională Kocian din Cehoslovacia. Apoi, în 1990, a fost invitat de violonistul și maestrul Alberto Lysy să studieze cu el la renumita Academie Menuhin din Gstaad, Elveția, unde a lucrat alături de mari artiști precum Lordul Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Peter-Lukas Graf și Pierre Amoyal. Prunaru și-a încheiat studiile profesionale cu doamna Dorothy DeLay la New York, unde a participat și activ la cursuri de măiestrie cu Itzhak Perlman.

Violonistul român a obținut recunoaștere internațională la cele mai prestigioase competiții de vioară din lume: a fost medaliat cu aur în 1997 la Concursul Internațional de Vioară Dong-A din Coreea, medaliat cu argint în 1998 la Concursul Internațional de Vioară Indianapolis din SUA, medaliat cu argint la Concursul Regina Elisabeta din Bruxelles în 1993, medaliat cu aur în 1991 la Concursul Internațional de Vioară Rodolfo Lipizer din Italia și medaliat cu aur la Concursul de Vioară R. Molinari din Elveția, printre multe altele.

Și-a făcut debutul în New York alături de Orchestra Juilliard în Sala Alice Tully din Lincoln Center, după ce a câștigat marele premiu în Competiția Juilliard Mendelssohn. De asemenea, în 1999,  Prunaru a câștigat marele premiu la Competiția E. Nakamichi Wieniawski Violin Concerto.

Liviu Prunaru a fost invitat să cânte ca solist cu mari orchestre ale lumii: Concertgebouw Amsterdam, Orchestra Filarmonică Regală, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Națională din Belgia, Westdeutsche Sinfonia, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Simfonică din Bari, Orchestra Radio-Simfonică București, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră Indianapolis, Orchestra Simfonică Meridian, Orchestra Simfonică din Mississippi, Orchestra Juilliard și Orchestra Filarmonică Puchon din Coreea, printre altele. A colaborat cu numeroși dirijori de renume, printre care Yehudi Menuhin, Fabio Luisi, Emmanuel Krivine, Arthur Arnold, Alexandru Lascae, Georges Octors, Dmitri Lyss, Alexander Dimitriev, Peter Oundjian, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry, Park Eun Seong și mulți alții. A participat la multe festivaluri importante, printre care Menuhin (Elveția), George Enescu (România), Incontri in Terra di Siena (Italia) și Festivalul de la Salzburg.

Totodată, Prunaru a înregistrat mai multe CD-uri cu Camerata Lysy, precum și primul său CD solo care cuprinde lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns și Sarasate, alături de pianistul Luc Devos, lansat de Pavane Records. Casa de discuri elvețiană Claves a editat toate cele trei concerte pentru vioară ale lui Saint-Saëns, înregistrate cu violonistul Liviu Prunaru alături de Ensemble Orchestral de Paris și distinsul dirijor Lawrence Foster. În 2005, au apărut încă 3 înregistrări cu Integrala sonatelor pentru vioară și pian de Beethoven, cu Dana Protopopescu la pian, Anotimpurile lui Vivaldi cu Virtuosos din Lviv, sub conducerea lui Serhyi Burko și Concertul pentru vioară de Dvořák, cu Orchestra Simfonică a Flandrei sub bagheta lui David Angus.

În septembrie 2006, după 14 ani de activitate didactică la Academia Menuhin, Liviu Prunaru a devenit concertmaestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam care a primit în 2008 titlul de cea mai bună orchestră din lume. Rămâne în această poziție timp de 18 ani, cântând pe o vioară Stradivarius denumită „Pachoud”, construită în 1694.

În octombrie 2010, Prunaru a făcut un alt pas important, acceptând să devină director muzical al Academiei Internaționale de Muzică Menuhin din Elveția și, prin urmare, să continue tradiția iubiților săi maeștri Yehudi Menuhin și Alberto Lysy.

În afara activității sale didactice și a celei de concertmaestru, Liviu Prunaru are o carieră solistică foarte activă. Primește foarte des invitații de a concerta ca solist din Asia (Japonia, Taiwan, Coreea) până în cele două Americi, trecând prin întreaga Europă. În paralel, susține multe recitaluri și realizează înregistrări în studiouri profesionale aproape în fiecare an.


Localnicii din BREAZA NU mai pot folosi apa pana la comunicarea buletinelor de analiza! ANUNT OFICIAL!

Primarul orașului Breaza,Bogdan Novac, a făut anunțul în această sea...

OLARIO!… Ciute la plimbare pe potecile Bucegilor

„Cinci ciute/cerboaice au fost filmate de camerele cu senzori amplasate în...

AFLATI ACUM: 20 de curiozitati despre CAFEA si… comertul cu licoarea care l-a fermecat chiar si pe… Beethoven!

1) De fapt cafeaua este mai degrabă un fruct de pădure. Deși denumirea gene...

COD PORTOCALIU de ploi torentiale si furtuni in mai multe judete, inclusiv in Prahova! S-a emis ALERTA EXTREMA!

IGSU anunță: COD PORTOCALIU prognozat pentru județele Hunedoara, Alba, Sibi...

Zilele Scupturii, Bucuresti 2025! Super-EVENIMENTUL MOMENTULUI

Ce vezi nu e tot ce e…Corpul a fost mereu fascinație pentru sculptură – de...

HAI LA MARE! Trenuri suplimentare spre/dinspre litoral in minivacanta de 1 Mai

VESTE AȘTEPTATĂ DE MII DE ROMÂNI: Cu prilejul minivacanței de 1 Mai care pr...

Capodopera enesciană Oedipe, la început de mai pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București prezintă la început de mai două titluri ale reper...

Bucharest Opera Festival, la cea de-a patra ediție, între 15 și 24 iunie, pe scena ONB

Opera Națională București prezintă cea de-a patra ediție a Bucharest Opera...

De la Aeroportul Otopeni la orice destinație: cum îți asigură o călătorie fără stres?

Sosirea pe Aeroportul Otopeni este pentru mulți începutul unei noi aventuri...

Rolul esențial al presei online independente

Publicul caută surse credibile, echilibrate și obiective, iar presa online...

Cauciucuri Vara 205 55 R16: Ghidul Complet pentru Performanță și Siguranță pe Drumurile de Vară

Sezonul cald aduce cu sine necesitatea de a echipa mașina cu cele mai potr...

Doi baietei au intampinat Sfintele Pasti la Maternitatea Ploiesti

Sărbătoarea Învierii Domnului a adus pe lume doi băieței la Maternitatea d...

Localnicii din BREAZA NU mai pot folosi apa pana la comunicarea buletinelor de analiza! ANUNT OFICIAL!

Primarul orașului Breaza,Bogdan Novac, a făut anunțul în această seară: „În...

Anularea unor creante fiscale, pe ordinea de zi a sedintei ordinare a CL Colceag, de la finalul lunii

Marți 29.04.2025, orele 16:00, la sediul Primăriei Colceag, va avea loc șed...

Ploiesti: CORAL IMPEX execută lucrări de dezinsecție în spațiile publice verzi din oraș

Activitățile de dezinsecție se execută de către operatorul S.C. Coral Impex...

Top 7 idei de amenajări exterioare care vor transforma orice curte într-o oază

Fiecare curte are potențialul de a deveni un loc de relaxare și distracție,...

6,5 tone de deseuri colectate la Paulesti intr-o campanie locala ce poate fi un minunat exemplu!

Sub conducerea primarului Sandu Tudor, Primăria Păulești, cu sprijinul și i...

Amenajarea terasei: idei creative pentru un spațiu de vis

Sursa – freepik.com Îți dorești un colț de relaxare în propria locuință?...

Cum sa reamenjezi cada cu buget redus

Te-ai săturat de cada veche, pătată sau zgâriată, dar nu vrei să cheltui o...

Rolul esențial al presei online independente

Publicul caută surse credibile, echilibrate și obiective, iar presa online...

Ghidul complet pentru anvelope 205 55 R16 vara: Tot ce trebuie să știi înainte de achiziție

Alegerea anvelopelor potrivite pentru sezonul cald este esențială pentru si...

Cursuri de dans pentru adulți: redescoperă bucuria mișcării și echilibrul prin ritm

Într-o lume din ce în ce mai agitată, în care stresul, sedentarismul și lip...