Succes major pentru arbitrajul românesc: Istvan Kovacs conduce finala UEFA Champions League dintre PSG și Inter!

Arbitrajul românesc bifează o nouă performanță de excepție! Istvan Kovacs a fost desemnat de UEFA să conducă finala UEFA Champions League 2025, dintre Paris Saint-Germain și Inter Milano, care va avea loc sâmbătă, 31 mai, de la ora 22:00, pe Allianz Arena din München.
Alături de Kovacs, brigada de arbitri include încă trei români: Mihai Marica și Ferencz Tunyogi vor fi arbitri asistenți, iar Cătălin Popa va activa în camera VAR, în rolul de AVAR. Aceasta este o recunoaștere clară a calității și profesionalismului arbitrajului românesc la cel mai înalt nivel european.
Din brigadă mai fac parte Bruno Alves Jesus (Portugalia) – al patrulea oficial, Dennis Higler (Țările de Jos) – VAR și Paulus van Boekel (Țările de Jos) – AVAR suport.
Pentru Kovacs (40 de ani, originar din Carei), aceasta este a treia finală europeană în ultimii patru ani. El a mai oficiat finala UEFA Europa Conference League 2022 (Roma – Feyenoord 1-0) și finala UEFA Europa League 2024 (Atalanta – Leverkusen 3-0), confirmând astfel ascensiunea sa impresionantă în elita arbitrajului mondial.
În actualul sezon al Ligii Campionilor, Kovacs a condus 7 partide importante, printre care se remarcă dueluri precum:
-
Real Madrid – Dortmund 5-2,
-
Inter – Arsenal 1-0,
-
Bayern – PSG 1-0,
-
Juventus – Benfica 0-2,
-
Real Madrid – Manchester City 3-1,
-
și meciul tensionat Liverpool – PSG 0-1 (1-4 la penalty-uri) din optimile de finală.
UEFA a mai anunțat și brigăzile de arbitri pentru celelalte finale europene:
-
Europa League (21 mai): Felix Zwayer (Germania) va arbitra duelul Tottenham – Manchester United
-
Liga Campionilor feminin (24 mai): Ivana Martinčić (Croația) – Arsenal – Barcelona
-
Conference League (28 mai): Irfan Peljto (Bosnia-Herțegovina) – Chelsea – Real Betis
-
Nations League 2025: Sandro Schärer (Elveția) a fost desemnat să conducă finala.
Numirea lui Istvan Kovacs și a colegilor săi români într-o finală atât de prestigioasă este o recunoaștere a muncii constante și a valorii demonstrate în competițiile internaționale. România va fi, așadar, prezentă pe scena finalei Ligii Campionilor nu printr-o echipă de club, ci printr-o echipă de arbitri care reprezintă cu mândrie fotbalul nostru.